BETAALD VOETBAL VEENDAM

Veendam begint in 1954 aan de start van het betaalde voetbal in Nederland. Veendam overleefde de eerste twintig jaar van het betaalde voetbal allerlei ontwikkelingen. Er waren promoties, maar ook degradaties. En niet te vergeten saneringen. Daardoor bleef bleef Veendam samen met GVAV (het latere FC Groningen) van de vijf Groninger verenigingen alleen over in het betaalde voetbal.

 

Veendam heeft niet veel succes gekend in het bekervoetbal. Twee prestaties springen eruit. In december 1977 wint Veendam thuis van Feyenoord door doelpunten van Geert Meijer en André Brouwer. Dat gebeurt voor 14.000 toeschouwers. In de halve finale tegen Excelsior wint Veendam thuis weliswaar met 2-1, maar uit is veendam kansloos: 3-0. Dat bekersucces maakt het zeer povere seizoen een beetje goed, want in de competitie eindigt Veendam op de zeventiende plaats met 22 punten uit 36 wedstrijden en een doelsaldo van 46-81.

 

Andere bekersuccessen haalt Veendam in het seizoen 1967/1968 als in de achtste finale met 3-1 wordt gewonnen van Willem II en Veendam de kwartfinale bereikt. Het zou een heroïsch gevecht worden tegeneredivisionist ADO. Pas in de slotfase moet Veendam buigen: 2-3. ADO zou uiteindelijk ook de beker winnen door een 2-1 zege op Ajax.

 

De voetbalvereniging Veendam hield het 20 jaar vol in het betaalde voetbal. De financiële belangen werden steeds groter en binnen de vereniging was er al een scheiding aangebracht door de instelling van een hoofdbestuur en twee subbesturen amateurvoetbal en betaald voetbal.

Om te voorkomen dat de voetbalvereniging het slachtoffer wordt van een mogelijk faillissement, besluiten de leden na vele emotionele vergaderingen op 22 mei 1974 dat er een splitsing komt: het betaalde voetbal gaat door als stichting Sportclub Veendam (later BV Veendam en weer Sportclub Veendam) en de moedervereniging gaat verder als de amateurclub Veendam ‘1894.

 

Het hoofdbestuur valt door de splitsing wel uiteen. Het betaalde voetbal in Veendam heeft dat jaar 250.000 aan langlopende schulden en 250.000 gulden aan kortlopende schulden. Er is een feitelijk tekort van 242.000 gulden doordat de spelers voor 160.000 op de balans staan en er nog zo’n 112.000 gulden aan vorderingen uitstaat. Het aantal toeschouwers is de laatste jaar teruggelopen van 3800 naar 2300.

 

De laatste betaalde selectie onder de vlag van de v.v Veendam bestaat uit trainer Cor van der Gijp, verzorger Lou Klaassens en de spelers Dick Nanninga, Bert Wierenga, andré Brouwer, Freddy Oldenburger, Eltjo edens, Johan derksen, Jan Bont, Hemmo Kerkhof, Meindert Halmingh, Jochem Lökken, Maarten Rog, Wim Zwikker, Bram Neuteboom, Cees Elling, Dick Ploeger, Harm Roossien, Jan Korte, Epo Lemain en Flip Slik.

 

Veendam sluit 20 jaar betaald voetbal als vereniging af met de een na laatste plaats en een punt voorsprong op nummer laatst, De Volewijckers: 27 punten uit 38 wedstrijden en een doelsaldo van 44-74. Dick Nanninga wordt met 15 treffers topscorer. Hij zal na dit seizoen naar Roda JC verhuizen en een belangrijk doelpunt maken in de WK-finale tegen Argentinië in 1978. De voetbalvereniging Veendam begint het seizoen 1974-1975 zowel op zaterdag als op zondag in de vierde klasse van de KNVB.

 

Het betaalde voetbal gaat in Veendam verder onder de naam SC (Sportclub) Veendam. De nieuwe trainer is Arie Stehouwer, voormalig jeugdtrainer van Feyenoord. SC Veendam speelt indit eerste seizoen na de splising met de spelers Dick Ploeger, Jochem Lökken, Sietse Boiten, Hemmo Kerkhof, Johan Derksen, Henk ebbinge, Rolf Veneboer, Bertw Wierenga, Jan Korte, Bram Neuteboom, Meindert Halmingh, Albert Stiekel, Jan Bont, Jurrie Wildeman, Freddy Oldenburger, Eppo Lemain, Wout Bosman, wim Zwikker en Martijn van Faessen. Later komen daar spelers bij als de Joegoslaaf Branko Arras, doelman Johan Krol, doelman Jeroen Korpershoek en Johan Vlietstra. Jan Korte vertrekt naar Go Ahead om later als speler en trainer bij Veendam terug te keren.

 

Veendam gaat een moeilijke tijd tegemoet. Het seizoen 1983-1984 wordt in alle opzichten een deceptie. De amateurs van Elinkwijk knikkeren Veendam uit het bekertoernooi, er volgt een 10-1 nederlaag tegen NAC (jaren later zou er nog een grotere nederlaag volgen, de grootste, 10-0 bij FC Utrecht) en een uiteindelijke zestiende plaats met 19 punten uit 32 wedstrijden en een doelsaldo van 43-78. Maar nog belangrijker: Veendam dreigt failliet te gaan. Er wordt uiteindelijk een schuld van2,3 miljoen gulden weggewerkt.

 

Met de komst van ex-Veendamspeler Henk Nienhuis als trainer en opvolger van Nol de Ruiter, gaat het sportief plotseling zeer crescendo met Veendam. In het seizoen 1984-1985 eindigt Veendam nog op de negende plaats in de eerste divisie, maar een seizoen later volgt er voor het eerst promotie naar de eredivisie. En dat terwijl Veendam in de competitie slechts als vierde was geëindigd. De promotie wordt mede mogelijk gemaakt door de komst van een aantal spelers van FC Groningen, onder wie Henk Veldmate, Karel Hiddink, Anne Mulder, Ronald Steenge en Ernst Söllner. Maar na een seizoen eredivisie is het al weer voorbij. Veendam degradeert met 23 punten uit 34 wedstrijden en een doelsaldo van 37-67. Pieter Huistra, speler van het jaar, gaat naar FC Twente. Theo ten Caat komt er voor terug. Veendam heeft dit seizoen ook een nieuwe accommodatie met onder meer voor het eerste een ruimte voor de sponsors.

 

In het seizoen 1987-1988 promoveert Veendam opnieuw naar de eredivisie, nu rechtstreeks door als tweede te eindigen achter kampioen RKC. De promotie wordt een feit door een 3-0 zege op Emmen met drie treffers van Ten Caat. Maar helaas, ook dit eredivisie-avontuur duurt maar kort. Veendam heeft een punt meer dan de eerste keer, maar eindigt toch als laatste.

 

En zo keerde Veendam terug in de eerste divisie waar het sindsdien met wisselend succes opereerde en in 2010 voor de 1e keer failliet verklaard werd. In de acht dagen beroep tijd wisten de Veenkolonialen betaaldvoetbal te redden voor Oost Groningen..Echter in 2013 lukte dit niet op 2 april 2013 valt definitief het doek voor het betaalde voetbal in Veendam. 

 

SportClub Veendam stopt met betaald voetbal

De SportClub Veendam zal geen beroep instellen tegen het op maandag 25 maart uitgesproken faillissement van de club.

Het betekent dat SC Veendam vandaag, dinsdag 2 april, om 16.00 uur ophoudt te bestaan als betaald voetbalorganisatie. Tot dat moment had de SportClub Veendam beroep kunnen aantekenen bij Het Gerechtshof in Leeuwarden.

De SportClub Veendam laat weten dat via een groot aantal inzamelingsacties èn de maximale bijdrage van de investeerdersgroep rond hoofdsponsor Koos Gjaltema substantieel te weinig is om de continuïteit van SC Veendam op korte en lange termijn te waarborgen.

De genoemde investeerdersgroep liet aan de curator en de bestuurder van de SportClub Veendam heden weten, dat zij een bedrag van maximaal 200.000 euro kon bijdragen aan de totale reddingsoperatie. Deze som genomen bij het bedrag dat concreet op de bankrekening staat van Stichting Red SC Veendam (70.000 euro), de opbrengst uit de sms-actie (20.000 euro) en het benefietconcert (30.000 euro), is, gesteld dat het overgemaakt zou worden, bij lange na niet voldoende om dit seizoen af te maken en een gezonde start te realiseren voor het seizoen 2013/14.

Daarbij verwijst de curator naar de verklaring van Henk de Haan, die onderaan dit persbericht staat.

Mr. Breuker: ‘Ik acht het niet langer verantwoord om op deze weg voort te gaan. Wanneer na zóveel aandacht en publiciteit verreweg geen 675.000 euro op de rekening staat, wij daarbij nog tot een crediteurenakkoord moeten komen èn er plusminus 400.000 euro moet komen om na dit seizoen verder te gaan, is er in mijn ogen sprake van onvoldoende financieel draagvlak. Waarbij ik overigens alle lof uitspreek voor de vele inspanningen die heel veel mensen de afgelopen week belangeloos hebben gepleegd.’

SC Veendam heeft 59 jaar (1954-2013) als profvoetbalclub bestaan. Zij overleefde in deze periode vele stormen. Ditmaal is het niet mogelijk gebleken om de club te redden van de ondergang.

De amateurtak moedervereniging: Veendam 1894 blijft wel gewoon bestaan en speelt met het 1e zondag elftal in de 3e klasse