Van Look Out naar .... vv Veendam


VAN LOOK-OUT NAAR ....

(Vier van het allereerste uur v.l.n.r :Mees, Nap, Cösener en Carel Steenhuisen)

De Voetbalvereniging Look Out is in 1894 opgericht door C.H. Steenhuisen, die later een praktijk als tandarts begon in Veendam en in 1917 toen Look Out al was omgedoopt tot eerst PJ Veendam en later gewoon Veendam naar Amsterdam verhuisde. Dat blijkt uit een brief die Steenhuisen in september 1924 tijdens het 30 jarige jubileum naar het toenmalige bestuur zond. In deze brief en met aanvulling van krantenartikelen vormen de achtergrond van het ontstaan van de voetballerij in Veendam.

,,Aanvankelijk speelden we alleen onderling bij 't Vosje''zegt  Steenhuisen in diezelfde brief. We waren gekleed in blauwe trui met rode sjerp, schuin over de schouder. witte broek, rood gebiesd en vergeet niet ook een blauwe calotje met de clubnaam: Look Out.


In 1894 begon de eerste voetbalclub in Veendam als Look-Out, deze club voetbalde tegenover 't vosje(nu begraafplaats Buitenwoel) aan De Langeleegte waar nu de woonwijk Sorghvliet is gelegen (Grote Vaartlaan)In 1905 fuseert Look-Out en een andere Veendammer club Vitesse. Ze gaan gewoon door onder de naam Look-Out.In 1909 wanneer Prinses Juliana wordt geboren laat Look -Out zijn naam veranderen in PJ (Prinses Juliana) Veendam, al snel wordt PJ Veendam al gauw Veendam genoemd.

In 1919 fuseren het'rijke'Veendam en  de volksclub Jupiter uit Veendam(geen geld wel veel leden).Jupiter leden slagen er niet in de naam om te dopen in VJC (Veendam-Jupiter Combinatie)Liefst 8 Jupiter spelers komen in het eerste elftal van Veendam.

KAMPIOEN!

Veendam wordt in 1932 voor de eerste en enige keer Noordelijk kampioen. Voor maar liefst 15.000 toeschouwers wordt op de Esseberg met 1-0 van rivaal Velocitas gewonnen door een goal van Van der Werf. In de strijd om de landelijke titel is Veendam kansloos in een Kampioenscompetitie met: PSV, SC Enschede,Ajax en Feyenoord met 2 punten en een doelsaldo van 7-35. Veendam won alleen van PSV. Feyenoord werd kampioen


INTERNATIONAL

Voor de eerste en tot nu toe enige keer komt een speler van Veendam  uit voor het Nederlandselftal.We schrijven 1936 als het Nederlandselftal moet spelen tegen Nothingham Forest.De Engelsen winnen met 1-0. Veendammer Jaap Woltjes valt in voor Ajacied Andriessen.Een week later speelt  het nog wel samen met o.a. Kick Smit en Bep Bakhuys in het Nederlands B elftal tegen Southend United.Hoewel de radiocommentator de linksbuiten prijst, oordelen de landelijke kranten anders over het debuut van Woltjes die 1x scoort. Na nog enkele training bedankt de Veendammer voor Oranje het reizen en zijn werk dwingen hem daartoe.

Grondlegger van sportpark De Langeleegte is oud-directeur Eikenhorst van de dienst gemeentewerken. Het sportpark wordt geopend door dr. Sicco Mansholt van het ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid. Werknemers in de zogenoemde DUW-regeling hebben het sportpark aangelegd. Behalve het huidige hoofdveld van Veendam, bestond het in oostelijke richting nog uit twee voetbalvelden, hockeyvelden en tennisbanen. Vroeger kende het sportpark twee in- en uitgangen. Behalve aan de Langeleegte was dat aan het Beneden Westerdiep (Buitenwoelkade). Deze ingang en de andere voetbalvelden, hockeyvelden en tennisbanen verdwenen uiteindelijk voor woningbouw (Zilverpark).

SPLITSING BETAALD EN AMATEURTAK VV VEENDAM

 

In 1974 komt er een duidelijke splitsing tussen betaald en amateur voetbal de amateurtak gaat verder onder de naam Veendam 1894 en het betaalde tak word SC Veendam (Sport Club Veendam)